veel gestelde vragen….

Wat zit er in een pakket?

Kijk bij ‘pakketten’ http://koeienvanjelle.nl/het-vlees/de-pakketten

Wanneer zijn jullie open?

Iedere Zaterdag van 10 tot 14.00 uur.

Hoe vaak slachten jullie?

We slachten de laatste tijd ongeveer 1 rund per maand.

Hoe lang is het vlees houdbaar in de diepvries?

Afhankelijk van de capaciteit van je vriezer kan je het vlees van 6 maand tot 1 jaar bewaren.

Is ‘Koeien van Jelle’ een biologisch bedrijf?

Nee, niet volgens het officiele keurmerk. Maar wel in de praktijk, onze koeien zijn namelijk 100% grasgevoerd, krijgen geen krachtvoer, wij hebben kruidenrijke graslanden, we rijden geen mest uit. Het water dat de koeien drinken komt uit bronnen diep in de grond, we gebruiken geen preventieve antibiotica. We zijn eigenlijk circulair en helemaal biologisch, maar we hebben dus niet het keurmerk. Dit zouden we best willen hebben. Maar de regels van de Skal (de organisatie die de certificering doet) zijn een beetje star. Als ze bij ons bedrijf zouden komen kijken en met ons in gesprek gaan dan zouden ze zien dat onze bedrijfsvoering eigenlijk volledig biologsich en circulair is. Maar ze kijken helaas alleen naar de digitaal aangeleverde contracten en dan komen we er niet door. Wij hebben bijvoorbeeld op een aantal percelen een éénjarige pachtcontract ipv langdurige pachtcontract. Dat laatste is een vereiste bij de Skal, om aan te kunnen tonen dat er bijv. geen mest is uitgereden de laatste jaren. En voor een Skall certificaat zou bijvoorbeeld onze hooileverancier ook een Skall certificaat moeten hebben. Wij kiezen er echter voor om samen te werken met een lokale Twekkelose partij in plaats van met iemand veel verderop in het land zit it maar die wel een Skall certificaat heeft. Wij weten precies waar ons hooi voor de winter vandaan komt , namelijk van dichtbij en niet bemeste natuurweides van oa. Natuurmonumenten en Landschap Overijssel. Het is niet anders, maar gelukkig kunnen we dit allemaal direct uitleggen aan onze klanten.

Krijgen de Koeien van Jelle antibiotica?

De koeien krijgen geen preventieve antibiotica. Maar als een koe heel ziek zou zijn kan er soms een afweging worden gemaakt om hem wel medicijnen te geven. Dit is in ons 6 jarig bestaan nog niet voorgekomen.

Wat gebeurt er met de huiden?

De huiden laten we looien in een klein dorpje net over de Duitse grens bij Gerberei Birke, een biologische looier. Heb je interesse? Neem contact met ons op.

Op welke leeftijd worden de koeien geslacht?

De koeien worden tussen hun vierde en zesde jaar geslacht, ossen gaan met ongeveer 2 ,5 jaar naar de slager.

Hoe groot is de kudde?

Op dit moment hebben we ca. 60 stuks vee. (winter 2024)

Blijven de kalveren bij hun moeder lopen?

De kalveren blijven minimaal vier en maximaal 10 maanden bij hun moeders. Daarna gaan ze naar een aparte wei, zodat de drachtige moeders hun energie kunnen gebruiken voor het nieuwe kalf.

Zijn er ook Koeien van Jelle cadeaubonnen?

Zeker! We hebben mooi vormgegeven ‘Koedobonnen’ in de winkel!! In combinatie met een kekke Koe(l)tas heb je een leuk cadeau!

Kan je de Koeien van Jelle bezoeken?

Jelle kan een rondleiding geven of praatjes houden in de wei. Al dan niet in combinatie met een hapje/drankje. Prijs op aanvraag.

Organiseer je ook een Koeiendans in het voorjaar?

Van een massale koeiendans zoals we die bij andere boeren zien is bij de Koeien van Jelle geen sprake. Jammer? Nee helemaal niet, de Koeien van Jelle zijn namelijk 365 dagen per jaar buiten. Ze maken iedere dag een dansje, met z’n allen, op een onverwachts moment (en het liefst als er niemand kijkt)

Grazen de Koeien van Jelle alleen in Twekkelo?

De uitvalsbasis is ’t Oorbeck in Twekkelo. Maar we maken ook gebruik van gronden van andere noabers en Landschap Overijssel en Zorgboerderij de Viermarken. Door te werken met mobiele schuilstallen houden we het bedrijf flexibel en mobiel.

Wanneer was Koeien van Jelle in de media?

*Jelle en Evelien stonden onlangs in de Tubantia, bij de rubriek Binnenkijken. Hier vind je link naar het artikel.

In 2018 was Jelle te zien in aflevering 1 van de succesvolle serie ‘Onze Boerderij’ van Yvon Jaspers. Kijk hier

In zijn strijd tegen de fosfaatwetgeving deed Jelle zijn verhaal in de pers bij het programma De Monitor. Kijk hier de uitzending van 20 maart ‘18 terug